Émile Coué: de kracht van zelfsuggestie.
- Gaëtan Dehaese
- 13 jul 2023
- 3 minuten om te lezen

Als ik je deze foto laat zien en vraag wie deze persoon is, zal er wel bij niemand een belletje rinkelen… als ik de persoon benoem als Emile Coué, vermoed ik dat er nog steeds geen belletje zal rinkelen…
Dus laat me maar even toe het verhaal te vertellen achter deze persoon… en hoe hij je op elk gebied van het leven misschien wel zal kunnen helpen.
Even terug de tijd in…
We zijn ergens begin 1900. Emile Coué was een Franse apotheker die aanvankelijk chemie studeerde, maar omdat de studies te duur waren voor zijn ouders, diende hij ze af te breken. Daarom zocht hij zijn weg naar de apothekerij.
In zijn apotheek gaf hij zijn klanten vaak advies en als hij zijn medicijnen verkocht voegde hij er vaak troostende en opbeurende woorden aan toe om de zieke een hart onder de riem te steken. In zijn zoektocht om de precieze woorden te vinden die zijn klanten overtuigden van de efficiëntie van de behandeling merkte hij dat ze zich beter voelden.
Coué bemerkte dat, als hij als apotheker een door hem verstrekt geneesmiddel héél positief aanprees, dit middel doorgaans veel beter werkte dan wanneer hij het zo aan een klant gaf.
In de eerste jaren van zijn apothekerspraktijk werd hij zich zo bewust van de kracht van de autosuggestie. De verbeelding of de kracht van de voorstelling lag aan de basis van een versneld genezingsproces. Zijn opvattingen waren eenvoudig: elk mens wordt geleid door zijn onderbewuste.
Als iemand ziek is, zijn er twee hoofdpijlers: de fysieke en de psychische pijler.
Je lichaam is ziek en mentaal voel je je evenmin top. Als je deze instelling positief kunt beïnvloeden en een positief voorstellingsvermogen kunt ontwikkelen, kun je de balans in de goede richting doen overhellen.
De zieke die zichzelf ervan overtuigt dat alles goed komt, zal ook genezen, indien die mogelijkheid bestaat. Indien het een ongeneeslijke kwaal betreft kan er wel een positieve evolutie in zitten.
Zijn opvattingen waren vrij eenvoudig: elke persoon wordt geleid door zijn onderbewuste. Men zegt soms “waar een wil is, is een weg”, maar Coué beweerde dat het onderbewuste het zelfs altijd haalt op de wil.
Hij legde zich hier meer op toe, en liet zich hierin inspireren door twee artsen uit die tijd: Ambroise-Auguste Liébault, die het hypnotisme met overdonderend succes toepaste in een polikliniek te Nancy, en de internist Hyppolyte Bernheim die hypnose bij anesthesie toepaste. Want als er één gebied is waar suggestie alles in bepaalt, is het wel hypnose. Autosuggestie is in essentie een vorm van zelfhypnose.
En met al die kennis ontwikkelde hij zijn eigen methodiek: de methode Coué.
De methode Coué: geloven in zichzelf
De methode Coué ligt aan de basis van het positieve denken en bestaat erin te geloven in zichzelf. Dit zijn enkele van de basisprincipes ervan:
eender welke gedachte, het weze een goede of slechte, die we in het hoofd hebben is voor ons een realiteit en kan verwezenlijkt worden;
de grootste eigenschap van de mens is zijn voorstellingsvermogen, en in de strijd tussen de verbeelding en de wil is het steeds de verbeelding die de overhand haalt;
als de verbeelding en de wil het met elkaar eens zijn, werken ze niet alleen samen maar versterken ze elkaar!
Herhaling
Coué wist zijn methode in één enkele zin te synthetiseren:
“Tous les jours et à tous points de vue, je vais de mieux en mieux”.
Elke dag gaat het me in alle opzichten beter en beter.
Deze zin dient men twintig keer na elkaar en twee keer per dag, ‘s morgens en ‘s avonds, luidop te herhalen zoals men een gebed prevelt, op een monotone manier. Om niet afgeleid te worden door het tellen kan je een touw met twintig knopen gebruiken, een soort van paternoster. Luidop zeggen is noodzakelijk omdat de boodschap zowel uitwendig, langs het oor, als inwendig moet doorgegeven worden.
Je kan dit natuurlijk ook doen terwijl je iets anders doet dat het bewustzijn bezighoudt zoals zich wassen, joggen, fietsen, poetsen, wandelen.
Als je dit dagelijks doet gedurende een lange periode, zal je het onderbewuste in die mate beïnvloeden dat je slaagt in de doelen die je je stelt, op voorwaarde dat ze redelijk blijven.
Je eigen autosuggestie maken
Om je eigen positieve gedachten te ontwikkelen moet je volgende punten in het oog houden:
begin altijd met ‘ik’;
gebruik de tegenwoordige of de toekomende tijd (gaan + infinitief);
verwoord je beslissing of je doel op een positieve manier, zonder het gebruik van een negatief (niet of geen), zeg ook nooit: “ik ga proberen”, maar “ik ga het doen”, want als er twijfel doorschemert zal je geen resultaat hebben.
verwoord het zo precies mogelijk door te antwoorden op de vragen: met wie? wat? waar? wanneer? hoe? Iemand die aan slapeloosheid lijdt bijvoorbeeld, kan volgende zin maken: “Ik ga deze nacht in mijn bed in één keer doorslapen tot 7 uur morgenvroeg.”
En nu is het jouw beurt: welke autosuggestie ga jij voor jezelf creëren? Welke woorden zullen jouw vertrouwen en moed versterken? Neem het roer in eigen handen en ontdek de kracht van zelfsuggestie. Succes!